Konzultáció

Élethelyzetedből fakadó nehézségeidet egészen addig nem vagy képes sem megoldani, sem továbblépni rajtuk, amíg meg nem látod át a helyzeted mögött meghúzódó rejtett okokat.

A konzultációk során egy folyamaton kísérlek végig, amelynek 3 szakasza van:

1. A MÉLYEN REJLŐ OKOK

Az első szakaszban meghallgatom a történeted és azt, mi jelent számodra problémát. Segítek abban, hogy világosan lásd, mely életterületeid működnek jól és melyeket érint az elakadás. Segítséget kapsz abban is, hogy meglásd a mélyebb összefüggéseket és a problémád mögött meghúzódó rejtett okokat.

2. ÚJ CÉLOK ÉS JÖVŐKÉP

A második szakaszban körvonalazzuk, mi az a jövőkép, ami felé mozdulni szeretnél és olyan konkrét célok mentén kezdünk dolgozni, amelyek felé valóban képes vagy elköteleződni.

3.  CSELEKVÉSI TERV

Nem állunk meg az elméleteknél. Olyan személyiségedre és helyzetedre szabott lépéseket határozunk meg, amelyeket képes vagy meglépni. Ebben a szakaszban találsz rá a belőled fakadó erőre és elkezded új alapokon működtetni az életed.

Érdemes eljönnöd,…

szorongás és/vagy pánikrohamok esetén
ha testi és lelki okok együtt vannak jelen nálad
ha tartósan levertnek érzed magad
ha beleragadtál egy nehéz élethelyzetbe
ha változtatni szeretnél az életeden, de nem tudod hogyan tedd.

PRENNER-ZSOLNAI RITA
mentálhigiéniás szakember

A közös munka során arra törekszem, hogy ne csak a panaszaidat, hanem a parlagon heverő lehetőségeidet is megvizsgáljuk. Segítek abban, hogy hozzájuss a benned rejlő erőhöz, kibontsd a képességeidet és hogy a kitűzött céljaidért sikeresen küzdeni tudj.

Módszerek

Logoterápia

Amikor egy olyan élethelyzettel találod szembe magad, amit méltatlan és igazságtalan sorscsapásnak élsz meg (legyen az egy értelmetlen haláleset, súlyos betegség, vagy bármely hatalmas veszteség), az reménytelenséget és szenvedést okoz. A logoterápia pont az ilyen nagyon nehéz élethelyzetekben segít. Elvezet oda, hogy felállj a padlóról és visszanyerd emberi méltóságodat az által, hogy újra értelmet és célt találsz az életedben.

Bővebben ▶ 

Kognitív viselkedésterápia

Nem az határoz meg, ami történt veled, hanem azok a gondolatok és érzések, amelyeket összekötöttél a történtekkel. Érzéseidet a gondolataid határozzák meg, gondolataid és érzéseid pedig együtt irányítják, hogy egy adott helyzetben hogyan reagálsz és mit teszel.  

Amikor egy élethelyzetet valami miatt nem tudunk megoldani, figyelmünk önmagunk felé fordul. Meglazul a kapcsolatunk a valósággal és a negatív gondolatok felerősödnek. Ezzel együtt fokozódnak a nyomasztó érzések, amelyek testi tünetek formájában törnek a felszínre. A testi tünetek megerősítést jelentenek a negatív gondolatok érvényességének. 

A kognitív viselkedésterápiával meg tudjuk törni az ördögi kört, kikeveredve az túlzó torzításokból. Mindez pedig lehetővé teszi az eredeti, romboló folyamatot beindító élethelyzet megoldását is.

Sématerápia

A sématerápia abban segít, hogy a nagyon régi önsorsrontó működési módjaidtól megszabadulj. Ezek a működési módok a gyerekkorban megélt hiányérzetekből alakulnak ki és meghatározzák, hogyan látod önmagadat és a világot. Anikor elhiszed azt, hogy a világ veszélyes, hogy te nem vagy elég szerethető, nem vagy elég fontos, ezek mind a gyermekkori sérülések lenyomatai.

A sémák torzítják a valóság érzékelését. Olyan ez, mintha észrevétlenül rajtad maradt volna egy sötét szemüveg, amin keresztül csak az esőfelhőket látnád magad körül, de a nap fényét sosem.

A sématerápiában ezeket a „szemüvegeket” azonosítjuk. Amikor a gondolati elakadásokat és az abból fakadó működésedet elkezded felismerni, képes leszel letenni azt a bizonyos szemüveget és abbahagyni az önsorsrontó viselkedést. Ez pedig gyökeres változásokat indít be az életedben.

Családállítás

Családállítással érdemes minden olyan helyzetben dolgozni, amikor egy régóta fennálló vagy többedszer ismétlődő nehézséggel találod magad szemben. Az elakadásod mögött nem feltétlenül a személyiségedből fakadó problémák állnak, sokszor a családi rendszer sajátos működése hoz létre nehézségeket.

Amikor egy családban tabuk, titkok követik egymást, az agyonhallgatott történetekhez tartozó családtagok kirekesztődnek. Mivel egyetlen családi rendszerben sem maradhat hely üresen, a kirekesztett helyét minden generációban egy utód tölti be, aki így képtelen a saját életét élni.

Boldognak lenni csak a saját helyeden, a saját életedben tudsz. Az állítások ehhez segítenek hozzá.

Bővebben ▶ 

homeopátia

A homeopátia arra az egyszerű természeti törvényre épül, hogy a hasonló a hasonlót gyógyítja. A homeopátiás megközelítés több ponton is eltér a hagyományos nyugati orvoslástól. Egyrészt nem csak a testi tünetekre fókuszál, nem diagnózis alapján gyógyít. Hangsúlyt helyez arra a személyes megélésre, ami a te problémádat körbeveszi. A tüneteidet az élethelyzeted tükrében is áttekintem, mielőtt homeopátiás szert ajánlok neked. A homeopátia szemléletében a tüneteid csak a személyiséged és az élethelyzeted megismerése által értelmezhető.

A homeopátia egy átfogó megismerésre épülő módszer, amely túl mutat azon, hogy bekapsz pár fehér bogyót. 

Szolgáltatások díja

Egyéni konzultáció 50 perc
13 000 Ft

Egyéni konzultáció 80 perc
20 000 Ft

Családállítás egyéni/csoport
20 000 Ft

„Az igazi önismeret kapcsolatokban történik.”

Nagy Bálint jezsuita szerzetes