Családállítás

A családállítás módszere Bert Hellinger nevéhez fűződik. Ő figyelte meg elsőként azt hogy a családi rendszerünk működése erőteljes sorsformáló erőt jelent személyes életünk alakulásában. Megfigyelte azt is, hogy családi rendszerünk működésének sajátos törvényei vannak.

Felmenőidtől nem csak azokat a történeteket, tanulságokat és életmintákat kapod örökül, amit ismersz, hanem azok a történetek is erőteljesen hatnak az életedre, amelyeket a család – sokszor generációkon keresztül – agyonhallgat.

A családok történetében felbukkanó titkok és tabuk kirekesztik a rendszerből az érintetteket. Az eltagadott fájdalmak, a meg nem bocsátott vétségek kirekesztettek sorát vonja maga után. Helyük azonban nem maradhat üresen, így a kirekesztetteket minden generációból képviselni fogja valaki, aki saját sorsa helyett egy felmenője sorsát kezdi élni.

Ha veled is ez történt, az elakadások sorához vezet, lehetetlenné téve a boldogságot, sokszor a mindennapi életben való boldogulást is. Csak a saját helyeden, a saját sorsodban lehetsz igazán jól.

KIK LEHETNEK A KIREKESZTETTEK?

Bárki, akihez fel nem oldott fájdalom, harag, elutasítás tartozik. Íme néhány példa:

• a fekete bárány dédpapa, aki elkártyázta a család vagyonát…
• a testvér, aki pár nappal születése után meghalt és említeni sem szabad…
• nagypapa háborúban megmentett vagy cserben hagyott bajtársa…
• „elfeledett” nagy szerelem…
• titkos szeretőtől született gyermek…

FELOLDÁS 

A családállítás egyedülálló különlegességét az adja, hogy olyan történetekkel is van lehetőség dolgozni és feloldani, amiről egyáltalán nem tudsz. A megjelenő térben a képviselőkön keresztül megjelenik a családi rendszered működése és az az út is, ami feloldást jelentheti a számodra. Ez a folyamat nem csak rád, de a családod érintett tagjaira is hatást gyakorol.

Érdemes eljönnöd családállításra,…

ha újra meg újra ugyanabba a nehéz helyzetbe kerülsz
ha krónikus, autoimmun vagy örökletes betegségtől szenvedsz
ha feloldhatatlan konfliktussal nézel szembe
ha babát szeretnétek, de nem jön össze
ha munka/anyagiak terén tartósan el vagy akadva
ha nincs, vagy nem jól működik a párkapcsolatod

PRENNER-ZSOLNAI RITA
mentálhigiéniás szakember

Amikor megoldhatatlannak tűnő problémába ütközöl, érdemes megvizsgálni a rendszereket, amelyeknek része vagy. (pl. család, munkahely, stb.) Sok esetben nem a személyiséged, hanem valamelyik rendszer nem megfelelő működése okozza a problémád. A jó hír, hogy ebből is van kiút!

Gyakori Kérdések

Mennyire kell kitárulkozni?

Amikor kiülsz mellém, meg foglak kérdezni arról, hogy milyen témát hoztál és hogy mit szeretnél. Erről röviden fogunk beszélgetni. Annyit mondasz el, amennyit jónak lász.

Ha nagyon intim a téma, amit hozol, arra is van lehetőség, hogy négyszemközt velem beszéled meg és a csoport a téma és a szereplők megnevezése nélkül, rejtett állítással dolgozik.

Itt most szerepelni kell?

A családállítás nem drámajáték. Képviselőként nem eljátszol egy szerepet, hanem egyszerűen csak megjelenítesz. Nincs játék, gyakran szavak nélkül, csendben dolgozunk.

Akármennyire tartod vagy nem tartod magad érzékenynek, a térben pontosan leszel jelen, nem tudsz benne hibázni.

Ez olyasmi, mint a pszichodráma?

Igen és nem.
A családállítással dolgozhatunk csoportban és egyéniben is.
Ahogy a pszichodrámában, úgy a családállítások esetében is rendszerszemléletben közelítünk a témádhoz. A pszichodrámával ellentétben azonban itt nincs szerepjáték, nem játszuk el a drámát. Előfordul, hogy beszéd sem lesz. Szereplőként a mozgásoddal, figyelmeddel és a jelenléteddel képviselsz valakit, akinek egyszerűen csak teret adsz magadban.

Fontos különbség az is, hogy a családállításoknál nem kerül a képviselők között megjelenő feszültség „kijátszásra”, nincs ventilláció.  A feszültség a térben a családi rendszer változásához segítséget nyújtó erő.

Különbség még, hogy a családállítások minden alkalommal újraszerveződő, nyitott csoportokban történnek, míg a pszichodrámában hónapokon át ugyanaz a csoport dolgozik együtt.

Hány állításra van szükségem?

Ezt nem lehet előre megjósolni. Van, amikor egyetlen állítással megmozdul a témád és van, amikor a blokkod több együttes oknak köszönhető. Ilyenkor több állításra lesz szükség. Attól is függ, hogy az állítás során mennyire tudsz mélyre menni.

A jó hír, hogy pont olyan mélységben és olyan tempóban változhatsz az állításokkal, amire készen vagy és amit fel tudsz dolgozni.

Mi lesz az állítás után?

3 hétig lehetőleg ne beszélj az állításról senkinek (leszámítva a terapeutádat, ha együtt dolgozol valakivel). Ez az az időszak, amikor a régi mintád lebomlik, így ezekben a hetekben érzékenyebb, érzelmileg hullámzóbb lehetsz. Éppen ezért a nagy döntéseket ne az állítás utáni hetekre tervezd.

Az állítás utáni teljes folyamat nem feltétlenül zajlik le 3 hét alatt. Nem ritka, hogy a változás folyamata több hónap alatt megy végbe. Éld a mindennapokat, csináld a dolgaidat és csak figyelj. Amikor elkezdesz jól lenni, az gyakran annyira magától értetődő, hogy el is felejted, mi vezetett idáig, és ez rendjén van így,

Mikor nem javasolt a családállítás?

Nem dolgozunk családállítással
– friss krízis esetén,
– közeli hozzátartozó halála után 6 hónapig,
– általában a várandósság hónapjai alatt,
– diagnosztizált személyiségzavar esetén érdemes családállítással is dolgozó klinikai szakpszichológust vagy pszichiátert keresned és nála állítani.

Szolgáltatások díja

Egyéni konzultáció 50 perc
13 000 Ft

Egyéni konzultáció 80 perc
20 000 Ft

Családállítás – saját állítás
20 000 Ft

Családállítás – résztvevőként
10 000 Ft

„Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.”

Jane Doe