A szorongás és pánik természete

2022. 04. 27. | Szorongás, pánik

Az elmúlt évek eseményei miatt a szorongás témája egyre többeket érint. Ennek ellenére kevesen ismerik a szorongás és pánik mechanizmusát, így kiutat sem találnak belőle. Érdemes megismerkedni az okokkal, sőt azzal is milyen előnyei vannak a szorongásnak, mert ennek megértése is fontos ahhoz, hogy megtaláld a kiutat. Erről írok most.

A szorongás nem egy újkeletű jelenség, az ősidők óta jelen van az ember életében. Az elmúlt évek tapasztalatai és eseményei miatt azonban meglehetősen előtérbe került ez a téma, mert mostanra tömegeket érint nem csak rövid, hanem hosszabb távon is. Éppen ezért érdemes megismerkedni az okokkal és a szorongás oldásának lehetőségeivel.

A szorongás okai

A szorongás valamilyen konkrét félelemből születik. A félelem a múltbéli tapasztalataidra épített tanulási folyamat eredménye. Azt a célt szolgálja, hogy segítsen a túlélésben és megtanítson elkerülni a veszélyes helyzeteket. Talán veled is előfordult már, hogy egy helyzetben találva magad beugrik egy emlékkép. Például egy forró tárgyhoz közelítve bevillan, amikor valamikor megégetted a kezed. 

A szorongás akkor alakul ki, amikor nincs elég információnk ahhoz, hogy egy élethelyzettel kapcsolatban megjósolhassuk a dolgok kimenetelét. Ez egy kontrollvesztett állapot, ami nem csak a te számodra jelent nehézséget.

Egy ilyen helyzet mindenki számára komoly kihívást jelent. Lehetetlenség nem szorongani, amikor az egészségünk, vagy valamely szerettünk egészsége, vagy a megélhetésünk forog kockán. E bizonytalan helyzetek természetes velejárója a szorongás. 

Viszont a szorongás mértéke egyáltalán nem mindegy!

A szorongás előnyei

Tudom, hogy ez furcsának, sőt abszurdnak tűnik elsőre, hogy a szorongásnak lehet előnye is számodra. Pedig így van. A kismértékű szorongás képes motiválni téged és segít az adott feladattal való megküzdésben, mert cselekvésre sarkall. A folyamatosan fennálló aggodalmaskodás azonban már akadályozza a napi életvitelt, gyengíti a képességeidet és beszűkíti az életteredet. Ha elharapódzik a szorongás, érdemes visszavenni tőle az irányítást. Ez a kontroll visszaszerzésének első lépése.

Tünetek

A tünetek megjelenési formája változatos. A szorongás legyengít lelkileg és testileg is, ráadásul hosszú távú egészségügyi következményei is vannak. Az enyhébb testi tünetek közé tartozik a. puffadás, a hasi görcsök, a szédülés, stb. Erősebb tünetek közé tartozik a leblokkolás, a teljesítményt akadályozó vizsgadrukk, sőt, a pánikroham is. A sokszínűsége miatt nem mindig könnyű felismerni, hogy a megjelenő tünetek mögött meghúzódó ok valójában a szorongás.

Ami nem működik…

Ha te is azok közé tartozol, akik a szorongást elnyomni próbálják vagy agyalással megszüntetni, akkor a kudarc sajnos borítékolható. Az erős szorongás ugyanis egy ősi ösztönnel, az  “üss vagy fuss” zsigeri reakcióval van közvetlen kapcsolatban, ami pedig egyetlen pillanat alatt simán felülírja a szándékodat. Az ösztönös reakció bizony felülkerekedik az értelmen. Ha belegondolsz, ez egy fontos életben tartó funkcíója az idegrendszerünknek. Ha csöndesen agyalni kezdenél, miközben rohan feléd a kardfogú tigris, ahelyett hogy menekülnél vagy támadnál, nem sok esélyed maradna az életben maradásra. Éppen ezért az akaraterő és a gondolkodás pont arra a területére hat az agyunknak, amit a növekvő szorongás a kritikus pillanatokban simán felülír. 

Tisztán szándékkal, akarattal vagy elfojtással a szorongás zsigeri működését nem lehet átírni.

…és ami működik.

Ahhoz, hogy változtatni tudj, fontos megtörni azt a rögzült mintázatot ami a szorongáshoz vezet. Ezt egyedül megtenni nagyon nehéz, hiszen a vakfoltot pont az okozza, hogy a szorongást kiváltó rögzült minta rejtve van. Így a közös munka során nyomozásba kezdünk, hogy felismerd és tetten érd, hogyan kezdődött nálad és milyen nehézségeket okoz a szorongás az életedben. 

Az okok felismerése után a mintát kezdjük el lebontani. A. szorongás és pánik kezelésében az egyik leghatékonyabban alkalmazható módszer a kognitív viselkedés terápia. Éppen ezért a szorongást okozó minta lebontásában ez lesz a fő módszertan, amivel dolgozni fogunk. 

Ahogy látod, igenis van kiút számodra a szorongás, az aggodalom és a pánik nyomasztó állapotaiból.
De egyedül végigmenni ezen nem mindig sikerül. Már a testedben is megjelenő tünetek esetén érdemes kérni és elfogadni egy hozzáértő szakember segítségét.

(Forrás: Judson Brewer: A szorongás feloldása.)

Ha érintett vagy a témában és segítségre van szükséged,
fordulj hozzám bizalommal. Van kiút.

ZSOLNAI RITA

mentálhigiéniás szakember